Piroger

 
Sen några år tillbaka så inleder jag varje sommarsemester med pirogbak. Så bra att ha med sig på utflykter och till stranden. Jag fyller mina med skinka och ost men nästa gång kommer jag testa att göra som min vän Jennie och lägga i chevre, valnötter och honung. Så gott! Vill ni testa baka dem så bjussar jag på receptet (som jag även det snott från samma tjej ;))
 
Grundrecept till ca 20 piroger
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna & pensla pirogerna med
sesamfrön & oregano
 
 
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  
 
Sen bakar du ut degen. Gör runda cirklar med hjälp av en skål eller liknande. Jag freestylar dock med att kavla ut varje degklump för sig. Det blir inte jämn runda cirklar men vad gör det ;) Fyll sedan pirogerna med valfri fyllning (testa er fram!) och pensla sidorna med uppvispat ägg.  Vik dem dubbelt till halvmånar. Kanterna trycker du ihop med spetsen på en gaffel. Pensla med ägget och toppa med exempelvis sesamfrön eller oregano. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. 
 
De går alldeles utmärkt att frysa in och kan ätas varma eller kalla. Mums!
Allmänt, Mat, dryck & bak | |
Upp